[O1] Osiąga max 110-120km/h
Zwiń
X
-
Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem Skody Octavi I z silnikiem ALH. Przeczytałem wiekszość wątków i ten wydaje mi sie najbliższy problemowi który mnie spotkał. Otóż auto ciagnie niezle do 100-120 km/h 1/2/3 bieg . 5 bieg jest praktycznie martwy. Przed kupnem auta gosciu powiedzial ze tuz przed sprzedaza wymienil pasek i pompe wodna. Przebieg auta 150 tys km rocznik 2001. Nie świecą sie żadne kontrolki i wyłaczanie i właczanie silnika nic nie daje. Tak sie sklada ze to moj pierwszy diesel i w sumie troche dalem ciala bo auto testowalem na lokalnych drogach wlasciwie do 100km/h i nie odczulem zeby byl az taki muł.
Dodaje ze nie mieszkam w Polsce ale mam dobrego mechanika ktory moze podpiac na lapka ale nie wiem czy ma odpowiedni soft. Z góry dodaje ze na dieslach sie za bardzo nie znam. Boje sie ze to cos powaznego i denerwuje mnie jak nie wiem ze nawet tira nie moglem wyprzedzic.Jesli ktos moze doradzic co w takiej sytuacji zrobic z góry dziekuje i ciesze sie ze moglem dolaczyc do kulbu mam nadzieje w moim przypadku szczesliwych posiadaczy Skody Octavi
Komentarz
-
-
Hej
Jutro moja wizyta u mechanika ale chcialbym sie jeszcze podzielic kilkoma spostrzezeniami, a mianowicie:
Kolejno biegi
1- obroty max do 3,5 tys
2- max do 3tys
3,4- max do 4tys
5- max do 2,5 tys
Auto przy stopniowym dodawaniu gazu i popuszczaniu i znowu dawaniu gazy uda sie rozpedzic do 120-130km/h praktycznie na 4 biegu , piaty bieg to mozna powiedziec ze nie wnosi pozytku do jazdy.
Druga sprawa nie wiem czy to zwiazane z ta sama usterka ze jak dlugo jade na luzie i hamuje pulsacyjnie to po niedlugim czasie pedal hamulca robi sie twardy i malo co ostatnio bym nie przylozyl. nie wiem czy wszystkie diesle tak maja ale watpie przeciez hamulce to podstawa.
Dodam jeszcze ze poprzednim wlascicielem byla kobieta i jezdzila sobie do miasta i spowrotem pomalutku. Moze to byc przyczyna zamulenia ??? :lol:
Mam wrazenie ze auto jest juz troche dynamiczniejsze od momentu przejecia je w posiadanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Damianoskitak tez podejzewam , zartem mowiac pewnie nie uzywala nawet 5 biegu.
Zamieszczone przez Damianoskihamuje pulsacyjnie to po niedlugim czasie pedal hamulca robi sie twardy
Jeżeli jednak piszesz o fakcie że podczas jazdy zwalniasz, co jakiś czas wciskając hamulec i jadziesz dalej to sprawdź hamulce bo to jest nienormalne:
- kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy (może jeździsz już na "wodzie")
- sprawdź przewody podciśnieniowe serwa
- ogólny przegląd tarcz i klocków też mile widziany
Komentarz
-
-
Damianoski, nie wiem w jakich odstępach czasu naciskasz ten hamulec ale na luzie to się nie jeździ :wink:
Może pompa jest już lekko trup. Na postoju przy nieodpalonym silniku pompuj hamulec, powinien urosnąć lekko i być twardy-nie ściągaj wtedy nogi tylko duś. Odpal silnik - pedał powinien lekko zejść (zrobić się miękki).
Jutro z ciekawości podepczę trochę na luzie i zobaczę czy TTTM.
Komentarz
-
-
hej właśnie wróciłem od mojego mechanika. czlowiek godny pochwały.
Dzieki za wasze sugestie i porady. Jedna okazała się trafiona w 10. Sprawa okazała się jednak prostsza niz sie spodziewałem. Jeden wężyk podciśnienia biegnący do turbo był nie podpięty i przepalony jakby. Do tego przewody takie dwa kabelki w plastikowej rurce karbowanej - jeden urwany. Po wymianie wężyka i zlutowaniu kabelka podłączył pod kompa i zidentyfikował 3 błedy. Co się okazało hamulce po wykasowaniu błedów działaja bez zarzutu. Powiedział mi że jak centrala komputera auta ma jakies bledy to czasami powoduje to tez inne usterki, a skoro jest abs i elektroniczne sterowane hamowaniem komputer mogł wysyłać nieprawidlowe informacje. Mowil ze bledem jest ze w wiekszosci nowych aut roznymi podzespolami steruje jeden komputer.
A oto błędy:
19561 P3105 Change- Sporadic:
over valve for intake manifold flap-N239 : open or short to ground
17664 P1256 Engine sporadic:
coolant temperature (ECT) sensor-G62 : open/short to B+
17964 P1556 Turbo sporadic:
super charger boost sensor (A) circuit: control limit not reached
Po wykasowaniu błędów , jeździe próbnejautko śmiga jak rakieta.
Troche na 5 biegu jeszcze mogły wiecej ale mowil mi ze mam troche go dotrzec zeby wszystkie syfy wylecialy.
Mam teraz tydzien na testy i zobacze jak sie zachowuje powyzej 140 bo szybciej nie mialem gdzie jechac.
dzieki wielkie
Komentarz
-
-
Witam
Jestem posiadaczem octavi od niedawna. I niestety u siebie tez mam taki problem. Jak jade w trasie, octavka nie idzie wiecej niz 135km/h. Jesli przeciagne ja ja wlasnie do takiej predkosci, potem nawet na 2 czy 3 biegu nie ciagnie. Poprostu nawet nie czuc, zeby dzialalo turbo. Problem ten pojawia sie chyba tylko na 5 biegu. Na 4 moge ciagnac ponad 3k obrotow i wszystko dziala sprawnie. Ale to jutro jeszcze dokladnie sprawdze. Co moze byc przyczyna? Co mam zrobic?
Do tego wydaje mi sie, ze spalanie jest dosyc wysokie jak na dieselka. Srednie spalanie pokazuje mi niby ~50 mil na galon, ale na pelnym zbiorniku ledwo 400 mil robi. Znajomy tez mial taka octavie i jego robila ponad 500 mil na pelnym zbiorniku.
PS. 1 galon angielski = ~4,54 litra
Dodam tylko ze auto mam od 2 tygodni, filtry i olej jeszcze nie byly wymieniane.
Komentarz
-
-
sprawdz na wczesniejszych biegach czy przeskakuje ponad 4k, mowisz ze potem na wczesniejszych nie przyspiesza...a wiec klasyczny notlauf.
VAG -> proba dynamiczna, a pozniej to juz czyszczenie kierownic,regulacja mieszka, przeplywka, n75 (podane od najbardziej prawdopodobnego)President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
OCTAVIA_IE, tak jak słyszałeś wizyta u dobrego mechanika, który może podpiac pod kompa. Napewno znajdziesz takiego w Dublinie. Jesli nie uda ci sie nikogo znależć polecam mojego w Enniscorthy. Troche kawalek ale w ostatecznosci. Czlowiek znający sie na rzeczy i godny zaufania. Ostatnio byłem ze swoja i po malych naprawach i skasowaniu bledow autko chodzi jak lala. Co do spalania to skoro 50mil/galon to wcale nie tak zle , pytanie tylko co masz na mysli pelny bak? ja tankujac do odbicia pistoletu zatankuje 46 litrow. Ale fakt 400 nawet zalozywszy ze 46l to troche duzo. Ale jak jazda tylko po Dublinie to chyba nie tak zle
Komentarz
-
-
Dzieki za rady
Mechanik i komputer sie znajdzie
Pytanko odnosnie czyszczenia turbiny:
To znalazlem na tutaj na forum:
Strona miłośników Volkswagena Passata. Znajdziesz tutaj aktualne nowości ze świata motoryzacji, dane techniczne, porady
Ile czasu potrzebuje na to dobry mechanik?
A jesli chcialbym zrobic to sam wg opisu z linku, to czy potrzebne sa jakies specjalne narzedzia czy takie codzienne wystarcza? I czym najlepiej czyscic? Czy przy skladaniu do kupy trzeba cos nasmarowac itp?
I moze ktos poda wiecej informacji na tema regulacji mieszka?
Komentarz
-
-
Panowie
auto chodziło git ale nie na długo, tym razem idzie jak żyleta 1,2,3 bieg. 4 odcina tak od 3,5tys czasem nie a na 5 max do 3tys. Max predkosc 140-150.
myslicie ze to zawor N75? bo moj mechanik mowil ze to moze byc zawor ostatnio ale kazal mi pojezdzic i zobaczyc bo na jezdzei probnej bylo wszystko ok
Komentarz
-
-
Ja w sobote chce przeczyscic turbo. Poradnik, jak to zrobic, juz znalazlem tu na forum. Mam tylko 2 pytania.
"...Teraz taką turbinę montujemy do naszego auta oczywiście z nowymi uszczelkami w układzie smarowania turbiny..."
Nie do konca wiem, o jakie uszczelki chodz. Jak mam zapytac o nie w sklepie, zeby sprzedawca wiedzial i sprzedal mi dobre?
Czy po czyszczeniu i zamontowaniu turbo a przed pierwszym uruchomieniem silnika trzeba zalac turbo olejem?
Komentarz
-
Komentarz